Tips Untuk Sijil Kelahiran Yang Hilang - Mushy Zaini

Tips Untuk Sijil Kelahiran Yang Hilang

August 15, 2018


Today just nak share how for those yang kehilangan sijil lahir dan nak buat baru. Sebenarnya, ada pelbagai jenis cara untuk perkara berbeza.  Macam today yg saya nak share is, sijil kelahiran penjaga saya which is Nenek saya hilang. Then I need that document for registration for my university. So, nak taknak memang kena buat baru lah kan. 

So, I went to JPN Cawangan Pulau Pinang which is Balik Pulau. Then ambik no. based on screen. tekan no.2 and no.1. Then tunggu, bila dah dapat giliran kita, then nyatakan tujuan kita, 

Tapi, pls noted yang permohonan sijil kelahiran hanya boleh dibuat oleh diri pemohon sijil kelahiran hilang atau ibu bapa/anak sahaja. Menantu, anak saudara, cucu, cicit dan seangkatan dengannya tak dibernarkan. 

Jadi, macam kes saya. Saya hendak buat untuk nenek saya jadi saya tidak boleh membuat permohonan tersebut. Jadi, pegawai berikan saya borang yg perlu di isi. Dan meminta saya untuk mengisi borang tersebut terlebih dahulu (permohonan hanya boleh diisi oleh anak pemohon/pemohon/ibu atau bapak pemohon) 

Hasil carian imej untuk sijil kelahiran

Selepas sudah siap mengisi borang tersebut.  buat salinan borang tersebut dan hantar ke kaunter semula untuk salinan kad pengenalan pemohon, dan salinan borang permohonan.

Lepas dah hantar borang tersebut, tunggu within 1 week untuk pihak ketua cawangan JPN Negera proses. Then diorang akan call. and minta si pemohon untuk ambil sijil kelahiran tersebut. 

Now, semua nya senang dan mudah. Alhamdulillah segala dokumen sudah di sediakan. Hopefully membantu. 


Mushy Zaini

You Might Also Like

2 comments

  1. Maaf, nak tanya. Boleh tak kalau anak nak buatkan sijil kelahiran bapa, tapi bapa tak ikut?

    ReplyDelete

Food Review : Kyochon 1991